25 d’abr. 2007

El falciot (la falzilla)

El falziot (Apus apus) és un ocell d'uns 16 cm de llargada, de color negre, amb la gorja grisa. Té llargues ales en forma de falç. D'aquí ve el nom de falzilla amb que se'l coneix en algunes comarques lleidatanes.
Té una cua curta en forma de forquilla. La boca és ampla i el bec és petit.
Les potes són curtes, però té unes fortes urpes amb les que s'agafa a les parets.
El seu cant és un xiscle molt agut.
Menja petits insectes capturats en ple vol.
Fa el niu en forats i altres cavitats d'edificis; el fa amb trossets de palla, herbes i plomes.
La femella pon 2 o 3 ous blanquinosos i els incuba entre 18 i 20 dies.
Els pollets segueixen dins del niu fins als 35-50 dies; quan comencen a volar ja no tornen més al niu.
Viu en camp obert, prop de penya-segats i també en pobles i ciutats.
No baixa mai a terra, ja que el pes del seu cos li dificulta enormement el poder-se enlairar. Acostuma a deixar-se anar des de llocs alts per remuntar el vol amb facilitat.
Són capaços de volar sense parar tota la vida, exceptuant el temps de reproducció.
Per la nit pugen a més de 2 Km d'altura i dormen planejant.
Se'n va a finals d'estiu cap a l'Àfrica i retorna a principis de primavera al mateix lloc de l'any anterior.

Cap comentari: