4 de nov. 2007

El cigne mut

El cigne mut és un ocell de color blanc d'uns 140-160 cm de llarg.
El bec és vermellós ataronjat i té una protuberància negra molt evident.
El coll és llarg i corbat.
El plomatge dels cignes joves és gris i va canviant cap al blanc al llarg dels dos primers anys.
Menja vegetals i també mol·luscs i insectes aquàtics. Li agrada pasturar en zones herboses.
El mascle i la femella fan el niu fora de l'aigua amb canyes i herbes. Entre abril i maig la femella pon 8-12 ous de color gris clar, verd clar o blau verdós. Els ous són incubats uns 36 dies per la femella mentre el mascle vigila el territori.
Un cop neixen els pollets van a l'aigua de seguida. Són criats pels dos pares i sovint pugen a l'esquena dels adults.
Comencen a volar cap als 4 o 5 mesos i es queden amb els pares fins a la primavera següent.
Viu en estat salvatge en algunes zones d'Europa i Àsia en petits llacs o estanys. A l'hivern en aigües marítimes, aiguamolls i zones costaneres.


Actualment se'l pot veure en els estanys de molts parcs urbans, ja que se n'han introduït exemplars domesticats. D'aquests n'hi ha alguns que viuen al riu Segre, prop de Lleida.
Acostuma a moure's nedant amb elegància, silenci i tranquil·litat.
Quan nidifica el mascle es mostra agressiu, ja que és molt territorial; si algú s'apropa al niu neda ràpidament sobre l'aigua allargant el coll i batent les ales a la vegada que emet un xiulet sorollós.

(veure fotos del mascle)

A més a més del cigne mut hi ha el cigne cantaire (Cygnus cygnus), el cigne de coll negre (Cygnus melanocoryphus), el cigne negre (Cygnus atratus), el cigne petit (Cygnus columbianus bewickii), i el cigne trompeta (Cygnus buccinator).

Escolteu el cant i veieu més fotos del cigne mut

Cap comentari: